Quality roses by van den Ende.
Header

Nieuwbouw

In 2006 werd bij Fa. van den Ende Rozen het startsein gegeven tot de bouw van een ultramoderne rozenkwekerij. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de plannen om te komen tot nieuwbouw was:

  • Toepassing van de modernste technieken op energieverbruik, milieuvriendelijkheid, automatisering, teeltkwaliteit, arbeidsvriendelijkheid en betrouwbaarheid.

Deze nieuwbouw staat op een perceel van 6 hectare grond in het hart van gemeente Westland. In augustus 2008 is het bedrijf in gebruik genomen.
De kas heeft een oppervlakte van 45.000 m² en de kashoogte bedraagt 6 meter onder de goot. Boven de rozen hangen assimilatielampen van 15.000 lux per m².
De helft van de benodigde electriciteit wordt zelf opgewekt door middel van een moderne WKK – WarmteKrachtKoppeling – installatie. De andere helft wordt ingekocht.
In tijd van overproductie wordt stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en aan derden.
Het warme water dat vrijkomt door gebruik van de WKK installatie wordt opgeslagen in een buffertank van 2.000 m³ en gebruikt om de kas te verwarmen.
Voor het gietwater is een bassin van 5.000 m³ aangelegd. Al het gebruikte water wordt gerecirculeerd.
De verwerkingshal is 3.000 m² groot. Hier staat een geheel geautomatiseerde verwerkingslijn voor de rozen met een capaciteit van 10.000 rozen per uur.
De oppervlakte van de koelcel bedraagt 500 m². Voor de afvoer van het product is een dockshelter gebouwd.
Ruime kantoren, vergaderruimte, een gezellige kantine en uitgebreide sanitaire voorzieningen completeren dit moderne bedrijf.

Fa. van den Ende Rozen heeft ook de nodige maatregelen genomen om overlast voor de omgeving te voorkomen. In de kas een dubbel scherm om de lichtuitstoot tot een minimum te beperken. Ook zijn toepassingen aangebracht om de WKK installatie geluidsarm te laten werken. Er zijn ruim voldoende parkeerplaatsen aangelegd en het vrachtverkeer kan op eigen terrein laden en lossen.

 Met recht een bedrijf om trots op te zijn!