Jarenlange ervaring in de rozenteelt

Fa. Van den Ende heeft jarenlange ervaring in de rozenteelt. Op een oppervlakte van 7.8 hectare telen wij onder moderne omstandigheden de Red Naomi (rood). Deze staat aan de top in hun eigen segment. Rozen van Fa. Van den Ende vinden hun weg naar afnemers in geheel Europa die hoge eisen stellen aan exclusiviteit. Exclusiviteit die herkenbaar is aan de zwaardere bloem, de optimale houdbaarheid en de fraaie, uniforme uitstraling. Beide typen zijn in grote aantallen beschikbaar door het jaar.

Historie

Fa. Van den Ende is een echt familiebedrijf. Ooit gestart door Hans van den Ende, die van de teelt in gipskruid overstapte naar de roos. Inmiddels zijn ook zonen Sam, Tim en Bob tot het bedrijf toegetreden. Dat is het moment om een verdere professionalisering in te zetten. Aan de Waellandweg in Monster staat inmiddels een moderne kas van 7,8 hectare, voorzien van alle installaties en optimaal ingericht voor de rozenteelt. Met die oppervlakte kunnen wij rozen telen op een schaalgrootte die maximale efficiency en flexibiliteit garandeert.

Kwaliteit

Rozen zijn emotie. Daarom is de roos als geen ander een bloem die het moet hebben van kwaliteit. Om die reden heeft Fa. Van den Ende gekozen voor een absolute toprass in het rozensegment: de rode Red Naomi. Het zijn variëteiten die in geheel Europa op een grote populariteit kunnen rekenen. De topkwaliteit die afnemers zoeken, is bij Fa. Van den Ende herkenbaar aan een opvallend hoog gewicht, een intense kleur en een maximale uniformiteit. Ook in de dienstverlening naar afnemers staat kwaliteit voorop. Daarom is levering in elke denkbare verpakking mogelijk, ontbladerd of niet ontbladerd.

Het bedrijf

Produceren volgens de hoogste standaarden

Produceren volgens de hoogste standaarden in de markt vraagt ideale teeltomstandigheden. Het bedrijf aan de Waellandweg beantwoordt aan alle eisen die de moderne rozenteelt stelt. Niet alleen klimatologisch, maar ook wat betreft energiebesparing of milieuvriendelijkheid. Assimilatiebelichting ondersteunt in lichtarme maanden, energie wordt met een WKK opgewekt en gietwater is afkomstig uit het eigen bassin. In de verwerkingshal – 3000 m2 groot - zijn alle verpakkingsfaciliteiten voorhanden voor een efficiënt logistiek proces. De geautomatiseerde productielijn kan 15.000 rozen per uur verwerken. Rozen worden tot het moment van transport gekoeld bewaard, om geconditioneerd te worden vervoerd naar internationale bestemmingen.

Mvo

Telen met een de minste milieubelasting: een belangrijke randvoorwaarde in de bedrijfsvoering. De teelt kan toe met een minimum aan gas, onder meer door dubbele schermen. Een eventueel overschot aan geproduceerde energie wordt weer terug geleverd aan het net, de nabijgelegen bedrijven worden voorzien van warmte. Water en meststoffen worden opgevangen voor hergebruik. Geïntegreerde gewasbescherming met natuurlijke oplossingen heeft de plaats ingenomen van chemie. CO2, een belangrijke groeifactor, is een restproduct van de industrie in de Botlek. Fa. Van den Ende was een van de initiatiefnemers om deze milieuvriendelijke optie in het Westland te realiseren! Certificering conform MPS-A en GAP is het bewijs van de milieuvriendelijke aanpak. Daarnaast liggen er op alle daken zonnepanelen en gebruiken we v.a. 2024 aardwarmte om onze kassen te verwarmen (geothermie). Tevens gebruiken wij v.a. 2022 LED verlichting. 

De mensen 

Niet alleen de roos heeft alles met passie te maken. Ook de teelt ervan. Zeker omdat het een teelt is die zeven dagen per week doorgaat. Daarom zijn het vooral de mensen die de kwaliteit van de bloem bepalen. Fa. Van den Ende beschikt over toegewijde medewerkers, die geen detail ontgaat. Een deel van hen is vast, een ander deel zijn uitzendkrachten die op ‘vaste’ basis voor ons aan de slag gaan. Als familiebedrijf staan we dichtbij mensen. We geven hen verantwoordelijkheid, we hebben oog voor hun kwaliteiten. Daardoor ontstaat precies die plezierige werksfeer waaronder het niet meer dan vanzelfsprekend is dat elke roos van topkwaliteit is.

Contact

Fa. van den Ende Rozen
Waellandweg 5A
2681 LV Monster